När det är dags att planera sin kommande resa är kanske den första saken man vanligtvis gör att boka biljetter. Naturligtvis vill man helst komma så billigt undan som möjligt och samtidigt få de bästa flygtiderna med ett pålitligt bolag. Här blir det ibland lite klurigt att veta vilket bolag man skall välja att titta efter, vilka som kanske inte håller måttet och vilka som är de absolut bästa. Här hittar du nyttiga tips som ger dig en hel del information som kan vara värd att ha i åtanke inför nästa resa.

De största budget bolagen

Det finns flera flygbolag som marknadsför sig själva som budgetvarianter. Vi vill presentera några lite närmare och börjar med en av de största på marknaden här i Norden. Det är norska Norwegian. De flyger till destinationer världen över och har biljettpriser i olika klasser där man kan anpassa biljetten efter sitt behov i fråga om exempelvis bagage. Norwegian säger sig vara ett lågprisbolag, men det lönar sig att vara ute i god tid för att komma åt de lägsta priserna.

Några andra bolag som är värda att kika på är RyanAir och Easyjet. De har båda ofta väldigt förmånliga priser, men med konsekvensen att de avgår på obekväma tider och ibland från lite mindre flygplatser lite utanför de största städerna. Med bra transfer är det dock inget större problem. Swizz Air, Aer Lingus, Pegasus Airlines och Flybe är också bolag som är värda att kolla upp. När man bokar en biljett från ett lågprisbolag är det extra viktigt att se till att man bokar rätt mängd bagage, då det ofta stiger ordentligt i pris om man lägger till det i efterhand.

Sökmotorer hjälper dig hitta rutten

Det är förstås möjligt att gå igenom varje flygbolags hemsida och leta efter de bästa priserna. Ibland kan dock en sökmotor vara till större hjälp, och det sparar både tid och energi. En av de största sökmotorerna är momondo. På momondo scannar de igenom de flesta stora flygbolagens hemsidor, och även resebyråers, för att hitta det bästa priset. Det går att klicka sig vidare direkt från deras hemsida och boka hos researrangören till det pris som anges hos sökmotorn.

Även fast momondo är bra, lönar det sig ofta att också jämföra sökmotorer sinsemellan då de ibland ger olika resultat. Andra sökmotorer som man kan klicka sig in på är travellink, skyscanner, flygresor.se och travelmarket.se. Börja med att göra en sökning där för att se vilka alternativ som dyker upp. För att garantera det absolut lägsta priset brukar det också vara lönt att gå in på flygbolagets egen hemsida och se vilket pris de anger när man hittat en passande resa. Boka sedan från den plats där det är billigast.

 

Budget är både fördelar och nackdelar

Lågprisbolag är ofta lågpris av en orsak, vilket är värt att komma ihåg. Vill man resa lyxigt med många finesser och service i världsklass är det alltid lönt att betala några hundralappar eller kanske tusenlappar mer och åka med något av de större bolagen. Lågprisbolagen tar dig till din destination, men ofta utan det lilla extra. När det kommer till de här budgetvarianterna är det bra att läsa recensioner och omdömen om bolagen innan du bokar en biljett till något av deras flyg.