Gillar du att läsa böcker? Då är du inte ensam. Massor av människor älskar att gotta ner sig i en bra bok och drömma sig bort från tillvaron en stund. Gillar du nervpirrande deckare eller du kanske föredrar romantiska love storys? Du kanske slukar historiska romaner eller kända människors biografier? Det finns miljontals böcker utgivna i världen så att hitta en bok att läsa är inte så svårt. Men de flesta föredrar ändå att bli tipsade om böcker och det finns många sätt att få bra tips.

Hur får man bra tips?

Behöver du tips på bra böcker att läsa som passar just dig och din smak? Då finns det många alternativ att tillgå. Bibliotekarierna ger dig gärna tips på böcker, så även personalen i bokhandeln. Du kan även gå in på nätbokhandlarnas sidor och söka på topplistor eller efter en viss genre. Eller varför inte fråga dina vänner om de har några bra tips på böcker? Ni kanske kan ha en bokbytardag?

Ett annat bra tips är att gå på loppisar och botanisera omkring bland böckerna. Rätt som det är hittar du en som du vill läsa och som får följa med dig hem. Man kan också spana in alla bokbloggar där bokälskare bloggar om böcker och ger tips på bra böcker de har läst. De delar gärna med sig av sin kunskap och erfarenhet och kan hjälpa dig att undvika floppar i bokvärlden.

Att formge en bok

Är du en sådan som köper böcker för omslagets skull? Visste du att det finns personer som försörjer sig på att formge böcker? De kallas formgivare och har oftast en grafisk utbildning i bagaget. Man kan formge böcker på flera sätt och med olika metoder. Vanligast är en ritad illustration och det görs oftast i ett datorprogram. Men man kan även ta ett fotografi och använda det som utsida på boken. Valmöjligheterna är flera.

Vad är en bra bok? De flesta är nog överens om att en bra bok är en som inte lämnar dig oberörd när du är färdig med den. Man vill uppleva känslan av att man saknar boken precis efter att sista sidan är färdigläst. Många upplever en sorts tomhet, nästan som en sorg när sista kapitlet är slut och det får väl sägas vara ett tecken på att boken var bra. En bra bok kan också vara en flykt från verkligheten och som hjälper en att hantera en jobbig tillvaro.

En bra bok är som en kärlekshistoria

Du har många valmöjligheter

Vill man ha tips på bra böcker finns det alltså en mängd olika sätt att gå tillväga. Du väljer det som passar dig och dina behov bäst. Oavsett om man väljer bok efter utseende, genre, storlek på texten, bokformat eller själva innehållet i boken så vill man vara nöjd när man läst ut den, man vill känna att man investerat sin tid väl. Man lägger ju ner ett antal timmar på sin nya kamrat och vill då få något tillbaka. Försök nu hitta den perfekta boken för utlandsresan.